Hypertrychosis 'Overbeharing'

Created with Sketch.

Hypertrichose is een zeldzame vorm van overbeharing waarbij meer en dikkere haren groeien op plaatsen waar normaal slechts donsharen zitten. Denk hierbij aan plekken zoals je neus, voorhoofd, rug en armen. Hypertrichose kan aangeboren zijn, of zich gedurende je leven ontwikkelen. Permanent ontharen is geen luxe bij overbeharing. 

Hirsutisme 'Vrouw met de baard'

Created with Sketch.

Hirsutisme houdt in dat er bij vrouwen een mannelijk patroon van haargroei is. Het meest bekend is de vorming van een snor en baard, maar ook borsthaar is hier een voorbeeld van.

De oorzaak van het mannelijke patroon van haargroei is een abnormaal hoog gehalte van mannelijk geslachtshormonen. Als haarwortels op een mannelijke manier worden gestimuleerd, zullen zij zich ook op mannelijke wijze gedragen. 

Deze vorm van haargroei is vaak erfelijk, vaak afhankelijk van je hormonenbalans en kan worden gestimuleerd door medicijngebruik of tumoren. 

Gelukkig bestaat ook hiervoor laserontharing. We hebben al heel wat dames gelukkig gemaakt, gezien het een heel dankbare behandeling is voor dames met ongewenste haren. 

Folliculitis 'Ontsteking van haarzakje'

Created with Sketch.

Folliculitis is een ontsteking van een haarzakje. Haren groeien uit een haarfollikel, en het haarzakje kan ontstoken raken. Dan vormt zich pus in het haarzakje en ontstaat een puistje. Folliculitis wordt ook wel haarwortelontsteking genoemd. Folliculitis kan ontstaan overal op het lichaam waar haren aanwezig zijn. Folliculitis komt vaak voor, op alle leeftijden, zowel bij mannen als bij vrouwen.

Het ziet er uit als kleine witte of gelige puistjes te zien, die uitgaan van een haarzakje. Dat is te zien door van dichtbij te kijken: uit de meeste puistjes steekt nog een haartje. Er kan wat roodheid omheen zitten en vaak jeukt het. 

Pseudofolliculitis Barbae 'Ingegroeide haren'

Created with Sketch.

Ingegroeide haren kunnen veel ongemak veroorzaken. Een ingegroeide haar komt het meeste voor in de lies, op de achterzijde van de bovenbenen, op de benen of op de bikinilijn. Ingegroeide haartjes zijn niet ernstig, maar ze kunnen vervelend en gênant zijn omdat ze de huid irriteren, die vervolgens rood wordt en er zich puistjes en vlekkerige knobbeltjes op het oppervlak vormen. In sommige gevallen zelfs zeer pijnlijke hobbelige verhogingen op de huid. 

Ingegroeide haren zijn een veelvoorkomend probleem die vaak onderschat wordt. Het kan een inbreuk op je zelfvertrouwen zijn, wanneer je geen rokjes of kleedjes aan kan. Ook dit kan bij ons behandeld worden door middel van laserontharing. 

Als je last hebt van ingegroeide haartjes, dan kun je een warm washandje op het haartje leggen om de huidporiën open te maken, en heel voorzichtig met een een pincet en een gesteriliseerde naald proberen om het haar in de juiste groeirichting te krijgen. Het beste scenario is wanneer de haar in de haarfollikel blijft, dus dat je deze niet uittrekt. Zo hoeft hij niet opnieuw door de huid breken. Ontsmet zeker met alcohol nadat je dit hebt gedaan. 

Het is raadzaam om geregeld te scrubben bij ingegroeide haren.

Sinus pilonidalis 'Haarnestcyste in de bilnaad'

Created with Sketch.

Een haarnestcyste is een abces in de bilspleet, veroorzaakt door haren die zich in het onderhuids weefsel vastzetten.  Het komt vaak voor bij mensen met een zittend beroep. Laserontharing kan voorkomen dat het abces terugkomt. Tijdens deze behandeling ontharen we de bilnaad. 

Naevus van Becker 'Moedervlek met haartje'

Created with Sketch.

Dit gaat om een lichtbruin gekleurde goedaardige moedervlek, vaak met een toegenomen beharing er op. Vaak trekt men de haren uit met een pincet. Ook deze haren kunnen we verwijderen dmv laserontharing.

Overbeharing bij PCOS

Created with Sketch.

Bij vrouwen met het polycysteus ovarium syndroom (PCOS) groeien er onder invloed van hormonen cysten op de eierstokken. Hierbij kan men last hebben van een toegenomen zichtbare haargroei in het gezicht of op het lichaam, volgens het mannelijke beharingspatroon. Zo komt de haargroei voor in het gezicht, zoals op de kaaklijn, wangen, kin en bovenlip en op de onderarmen. Ook dan kunnen we komaf maken van deze vervelende haargroei.

Transseksualiteit

Created with Sketch.

Een verandering van het beharingspatroon is één van de lichamelijke veranderingen waar je in een transitie traject mee te maken krijgt. Een beharingspatroon dat niet past bij het geslacht gaat gepaard met schaamte. Het is daarom vaak een noodzakelijke wens om ongewenste haren te laseren. Heel vaak kiest met om het gezicht te laseren.